Zo maak je jouw hond gelukkig

0
Share

Een hond is een sensitief dier waar vreugde snel voorkomt en vertrekt, daarom vertellen we je 4 tips om een vreugdevolle situatie te creëren en vast te houden.

Ken je eigen houding

Honden zijn meesters in een situatie lezen om vervolgens daarop te reageren. Denk hierbij aan blijdschap als je met een glimlach de deur opent, agressie tonen wanneer nieuwkomers in het huis een angstige houding aannemen en willen helpen als de situatie daarom vraagt. Daardoor zijn honden ook erg goed in een vak uitoefenen, zoals een blinde man begeleiden, meezoeken tijdens een douanecontrole en orde scheppen tijdens rellen rondom een evenement.

Wandelen

Meerdere hondenbezitters zien een uitlaatmoment als oponthoud en trekken daarom de hondenriem stevig aan om de activiteit snel af te ronden. De gemoedstoestand van een hond daalt echter bij dit soort rituelen waarin alles draait om de snelste route, nul interactie met andere viervoeters onderweg en amper tijd om te snuffelen. Verveling is het gevolg samen met stress. Vergelijk het met jezelf: zou je blij worden van elke dag langs dezelfde objecten wandelen onder hoge druk met iemand die er geen zin in heeft en je voortdurend kort houdt terwijl je iets nieuw wilt ontdekken? Kortom: geef ruimte en vernieuw.

Stel grenzen

Honden zijn net mensen, duidelijkheid schept orde in de chaos voor ze. Wees daarbij consistent anders is het onduidelijk wat er wel of niet mag. Er ontstaan hierdoor constant mogelijkheden om bijvoorbeeld de trap op te klimmen, blaffen naar voorbijgangers of extra hapje verzilveren tijdens het warm eten. Door te weten waar de grenzen liggen, hoeven honden niet overal achteraan te gaan. Ze kunnen daarentegen het ritme volgen waaraan ze gewend zijn en begrijpen dat een verboden terrein of handelingen verspilde moeite is. Zo daalt de vermoeidheid, dankzij een afname van prikkels om uiteindelijk meer energie te bewaren voor onder andere achter een bal aanrennen.

Leef in het nu

Honden letten continu op hun baasjes en kopiëren de stijl die ze opmerken. Als mensen sjouwen we zorgen over zowel het verleden als de toekomst met ons mee om uiteindelijk daarnaar te leven. Honden worden hiervan onrustig. Soms zien ze iemand vrolijk door het huis huppelen en de dag daaropvolgend ligt diegene sip op de bank. Voor honden is dit een groot vraagteken. Richt je daarom alleen maar op het wat er nu plaatsvindt en laat overige tijden weg. Honden zoeken daarna rust op hun eigen plekje. Het aanbod van de website Happy Animal telt uiteenlopende suggesties om een deze plek uit te breiden.

Related Posts