RAW vs JPEG : digitale camera beeld formaten.
Er is veel verwarring onder nieuwe en ook ervaren fotografen over welke indeling, JPEG of RAW, is het beste is om te gebruiken.
Het probleem is dat er geen juist antwoord is, een dilemma dus. Om te kunnen weten wanneer een van beide formaten het beste kunt gebruiken, is het nodig om een goed begrip van elk van hun nadelen en voordelen te hebben.
JPEG
Wanneer we praten over een bestand in JPEG formaat wil dat zeggen dat de opnamen wordt opgeslagen op de geheugenkaart met behulp van een algoritme. Je beeld wordt gecomprimeerd, er is een inherente verlies aan kwaliteit.
Echter, de problemen in verband met JPEG gaan dieper dan alleen de afbeelding opgeslagen op de geheugenkaart.
Wanneer je in een beeldbewerkingsprogramma aan je afbeeldingen werkt, elke keer dat je een wijziging op slaat, wordt de compressie-algoritme opnieuw toegepast op de afbeelding.
Dit zorgt voor een verder verlies in kwaliteit in de bewerken / opslaan cyclus.
RAW
Een RAW-bestand bevat alleen de door de sensor van uw camera verzamelde gegevens. Op zichzelf is dit geen afbeelding. Het moet worden geconverteerd voordat het een “beeldbestand” wordt. RAW biedt aanzienlijk meer mogelijkheden in de beeldbewerking zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt en er vindt geen compressie plaats.
RAW vs JPEG: De Vergelijking
Als je zou kijken naar twee foto’s genomen van dezelfde scène, een in JPEG-en een in RAW (zonder post-processing) dan, zou je denken: het JPEG-beeld ziet er beter uit. Je zou nog gelijk hebben ook.
Bij het opslaan in JPEG door de camera worden er allerlei handeling en wijzigingen toegepast om het beeld te optimaliseren. Geweldige ontwikkelingen, je hebt er alleen geen controle over, misschien is het niet de bedoeling die jij hebt met je opname.
Technisch goede opname
Alleen bij het typen krijg ik al jeuk. Een technische goede opname is een opname die aan alle algemeen aanvaarde criteria voldoet. Eng, algemeen aanvaard.
Het belangrijkste aan een foto is, dat hij dat uitdraagt wat je als fotograaf bedoelt. Niet dat je je nu kunt verschuilen achter slecht verzorgde opnamen.
Maar het beeld kan iets anders nodig hebben dan de misschien perfecte kleurcorrectie.
Daarom dat je bij RAW bestanden die keuze zelf kunt maken. Niet de Nikon of Canon, maar jij de fotograaf.
Conclusie
Betere resultaten kunnen worden verkregen door te schieten in RAW. Het converteren van de bestanden is tijdrovend en vervelend.
De camera kunnen zelfstandig en vertrouwend op de programma’s vanuit de fabrikanten prachtige JPEG-bestanden maken, maar het maakt het wel eens verkeerd keuze. Het is het makkelijker en beter om een RAW-bestand dan een JPEG-bestand in de beeldbewerking te corrigeren.
Wanneer je een behoorlijke geheugenkaart hebt, zou ik raden het gebruik van de JPEG + RAW optie. Wanneer deze optie is ingesteld, slaat de camera zowel een JPEG-bestand en een RAW-bestand op de geheugenkaart.
Met deze mogelijkheid heb je snel JPEG bestanden en kun je de ‘probleemgevallen’ en of de creatieve opnamen later vanuit RAW gaan fijn slijpen en optimaal op smaak gaan maken. Dit bespaart een hoop tijd met het converteren van bestanden. Dit betekent natuurlijk wel een grotere aanslag op de ruimte in je geheugenkaart(jes).