Hoe kan groene thee je op natuurlijke wijze gezond houden?

0
Share

Je bent ongetwijfeld bekend met groene thee, een warme drank die wordt gemaakt van licht gestoomde bladeren van de Camellia sinensis boom. Groene thee werd duizenden jaren geleden voor het eerst gebrouwen in China en wordt sindsdien vereerd in vele culturen en tradities in Azië. De laatste decennia heeft groene thee ook genoten van een enorme populariteit in het Westen. En dat is niet zo gek ook, want onderzoek naar deze eeuwenoude drank heeft bevestigd dat deze thee zowel de mentale als fysieke gezondheid helpt te ondersteunen. Vraag je je af hoe? In deze blog hebben we de belangrijkste redenen op een rijtje gezet waarom groene thee je op natuurlijke wijze gezond houdt. Lees dus snel verder!

1. Groene thee zit boordevol antioxidanten

Oxidatieve stress is de schade die vrije radicalen toebrengen aan cellen en DNA, en het drinken van groene thee kan de celveroudering vertragen en oxidatieve stress voorkomen. Dit komt omdat groene thee beschikt over verscheidene antioxidanten die celveroudering tegenaan en het werk van vrije radicalen weten te bestrijden.

Sterker nog, er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die hebben aangetoond dat het drinken van een kopje groene thee per dag de celveroudering tot wel 40% kan vertragen. Bovendien bleek uit een studie dat één tot twee kopjes groene thee per dag, kan helpen om de cognitieve achteruitgang te vertragen.

2. Helpt bij afvallen

Het dagelijks drinken van een kopje thee kan wonderen verrichten bij het verbranden van lichaamsvet. Dit komt omdat groene thee het vermogen van het lichaam bevordert om vet te verbranden. Dit heeft te maken met lichamelijke processen waaronder thermogenese en vetoxidatie. Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de combinatie van polyfenolen en cafeïne in groene thee een “significante toename” van energie opleverde, wat ervoor zorgt dat het gemakkelijker wordt om calorieën te verbranden!

3. Helpt het schadelijke cholesterolgehalte te verminderen

Verscheidene studies hebben aangegeven dat het drinken van groene thee het slechte cholesterolgehalte kan verlagen. Uit de studie waarbij meer dan 400 Japanse mannen met een hoog cholesterolgehalte werden onderzocht, bleek dat het drinken van vijf kopjes groene thee per dag gedurende vier weken het schadelijke cholesterolgehalte aanzienlijk verminderde.

4. Bevordert de mentale gezondheid

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het verband tussen groene thee en de mentale gezondheid. Uit een van die studies is gebleken dat het drinken van groene thee kan helpen bij een verminderde kans op de symptomen van depressie.

Dit zou te maken hebben met het feit dat groene thee zowel cafeïne als L-theanine bevat, twee stoffen waarvan is aangetoond dat ze een gunstig effect hebben op de mentale gezondheid. Met name het stofje L-theanine heeft een anti-angstwerking door het dopamineniveau in de hersenen te verhogen en helpt bij het kalmeren en ontspannen. Bovendien wordt er gesteld dat het drinken van groene thee kan helpen bij een verminderde kans op angstaanvallen of het ontwikkelen van ernstige depressies. 

Related Posts