Kant-en-klaar maaltijden! Doen of niet?

0
Share

Soms heeft u geen tijd of bent u niet bereid om een paar uur in de keuken door te brengen met het bereiden van maaltijden. Kant-en-klaarmaaltijden bieden voor veel mensen uitkomst. Omdat iedereen nu een druk leven leidt, is het aanbod van kant-en-klaarmaaltijden de afgelopen jaren flink toegenomen. Op de verpakking wordt vaak gezegd dat deze voedingsmiddelen gezond zijn, maar kunnen we het eten beter zelf bereiden?

Groen?

Alle kant-en-klare voedingsmiddelen zijn anders. De ingrediënten verschillen van merk tot salade, maar hebben vaak één ding gemeen: ze bevatten veel calorierijke ingrediënten. Denk aan producten die rijk zijn aan koolhydraten, zoals granen en peulvruchten. De maaltijdsalade is altijd vol, dit komt doordat het product veel calorieën bevat. De smaakmakers die bij kant-en-klare salades worden geleverd, bevatten meestal veel calorieën.

Over het algemeen bevatten deze soorten maaltijden weinig groenten, maar juist wel veel verzadigd vet. Bovendien komt de portiegrootte vaak niet overeen. De portie is misschien te klein en je krijgt er snel weer trek van. Het kan ook te groot zijn, waardoor u meer eet dan u nodig heeft.

Een goed bereide maaltijd

Niet alle kant-en-klare voedingsmiddelen zijn slecht. Volgens het Voedingscentrum voldoet een goede kant en klaar maaltijd aan de volgende eisen:
• De calorieën van deze maaltijd zijn 450 tot 750 calorieën
• Minimaal 150 gram groente bevatten, aan te vullen met salade of rauwkost
• Laag in verzadigd vet en zout

Bijna geen kant-en-klaar voedsel kan aan al deze eisen voldoen. Maar relatief gezonde salades en maaltijden voldoen aan de normale normen, zoals gestoomde maaltijden. Om deze te vinden, moet u het etiket zorgvuldig lezen en aandacht besteden aan de ingrediënten.

Gezond of ongezond?

Natuurlijk zijn niet alle kant-en-klare voedingsmiddelen ongezond, maar veel wel. Deze maaltijden bevatten te veel zout, verzadigd vet of calorieën. De kant-en-klaarmaaltijden kun je dus de volgende keer beter achterwege laten. Het kost wel meer tijd om zelf een gezonde maaltijd op tafel te zetten, maar zo krijg je niet teveel slechte voeding binnen. Als u zelf kookt, kunt u het zout- en vetgehalte van de maaltijd bepalen. En zeg nou zelf het lekkerste en leukste is toch zelf je eten bereidden. Lekkere gezonde recepten vind je tegenwoordig over online. Je kunt filteren op je wensen en in een handomdraai heb je het perfecte recept voor de juiste gelegenheid. Van simpel tot heel uitgebreid en van vegetarisch tot een goed stuk vlees.

Related Posts