Hoe zorg je voor sfeervolle led verlichting?

0
Share

Led verlichting is meer dan alleen het bekende heldere witte licht. Het kan net zo goed sfeervol, warm of te dimmen zijn en gaat vele malen langer mee dan de gewone gloeilamp. Net als bij een traditionele dim lamp betekend minder licht meer sfeer. Spots zijn over het algemeen met vijftien procent te dimmen, er is ook dimbare led verlichting die helemaal tot nul procent gaat. Belangrijk is ook de kleurtemperatuur die aangegeven is en dat blijkt een stuk minder ingewikkeld dan het soms lijkt.

Kleurtemperatuur bepaalt de sfeer

Hoe hoger het getal, hoe harder, of witter, is het licht. Dat getal wordt bepaald door een waarde ‘Kelvin’ genoemd. 6000K bijvoorbeeld is echt daglicht, terwijl 2200K een schemerlamp evenaart. In een badkamer kan een spatwaterdichte spot met wat meer helder licht prettig zijn. Aan de andere kant is ontspanning wanneer je in bad zit ook niet onaardig. Kies in dat geval voor een spot met led verlichting die te dimmen is. Licht wat zachter schijnt geeft van zichzelf al een rustiger sfeer. Overigens zijn er ook spots met extra warme led verlichting te koop.

Led verlichting, meer dan spots alleen

Led verlichting met een E14, kleine fitting, of E27, grote fitting, is een perfecte vervanging voor de traditionele of halogeenlamp. Een E14 led lamp van zes Watt met de kleur 4000K. vervangt de gloeilamp van 40 Watt met prettig helder wit licht. De kaarslamp van een Watt komt in de plaats van de kaarslamp met tien Watt. De kleur blijft hetzelfde wanneer je voor 3000K kiest, een warm wit licht. Echt warm, wat gelig licht, 2200K, geven de filament led lampen. Heldere lampen met lichtstaafjes die hetzelfde effect geven als de gloeidraden in de traditionele lampen. Omdat er zoveel verschillende lichtbronnen zijn, is de uitvoering niet alleen peer- of kaarsvormig, maar komen allerlei bolvormen en langwerpige lampen, sticks genoemd, net zo goed voor. Voor iedere lamp is er dus led verlichting mogelijk.

Lagere energiekosten, langere levensduur

Het aantal Watts maakt het eigenlijk al duidelijk. 6 Watt vervangt 40 Watt, een duidelijk voorbeeld van verminderd elektriciteitsverbruik dat kan oplopen tot zo’n negentig procent. De levensduur van led verlichting ligt ook stukken hoger dan die van de gewone gloei- of halogeenlamp. Dat scheelt natuurlijk in aanschafkosten, hoewel led verlichting tegenwoordig erg prettig geprijsd blijkt, maar buiten dat om is de verlichting ook een stuk duurzamer. De lamp gaat tot wel zeven en een half jaar, oftewel zo’n 20.000 branduren, mee bij normaal thuisgebruik. Er zijn lampen met drie jaar garantie.

Allerlei soorten toepassingen

Naast de led lampen met schroeffittingen en GU fittingen, zijn ook led tl-buizen, led paneelverlichting en led downlights te verkrijgen. Led verlichting wordt toegepast in de meest uiteenlopende vormen van verlichting, tot aan lampen met verschillende kleuren die middels een app bediend kunnen worden, de zogenoemde Wifi Led lamp. Om de goede led verlichting te kiezen hoef je jezelf maar twee dingen af te vragen: waarvoor heb je het nodig en welke kleur licht past daar het beste bij, helder of warm. De grote keuze in vormen en lichtkleuren garanderen uiteindelijk de perfecte combinatie met een besparing als bonus.

Related Posts