Is je gevel toe aan een opfrisbeurt?

0
Share

Nu de dagen weer langer worden, ben je vaker te vinden in je voortuin of achtertuin. Werp eens een blik op de muren van je huis. Vergelijk je gevel van nu eens met de gevel op foto’s van een aantal jaren geleden. Valt je niets op? Grote kans dat je gevel wat grauw lijkt. Wellicht zie je op veel plekken zwarte of groene aanslag of zijn je voegen begroeid met mos. Dit ziet er niet alleen minder fraai uit, het kan ook de integriteit van je gevel aantasten. In het slechtste geval brokkelen stukjes van je muur af en krijg je door aangetaste voegen vocht of zelfs lekkages in je huis. Dit is te voorkomen met een regelmatige en ingrijpende gevelreiniging.

Gevelreiniging, omdat je muren veel te lijden hebben

Heb je je wel eens afgevraagd waarom ruïnes inderdaad ruïnes zijn? Ook vroeger waren mensen toch in staat om stevige huizen of kastelen te bouwen die aan weer en wind werden blootgesteld? Toch raken ze na verloop van tijd in verval. Dit komt doordat een gebouw veel te lijden heeft. Direct zonlicht, temperatuurverschillen door de seizoenen heen en verschillen tussen dag en nacht. Of periodes van hevige regenval of vorst. Dit alles werkt in op de muren van je huis, maar dat is nog niet alles. Mos, klimop, onkruid en algen gebruiken je gevel als ondergrond om op te groeien en te leven en ook dat gaat op den duur niet zonder schade. Daar komt nog bij dat de industrie en het verkeer diverse stoffen uitstoten die op je muren kunnen inwerken. Veel van deze stoffen hopen zich op en zijn zo een sluipende dreiging. Gelukkig kun je met gevelreiniging veel van deze bedreigingen wegnemen.

Gevelreiniging – wat kan je zelf doen?

Met een borstel en een sopje kun je zelf al heel veel wegnemen. Dan denken we vooral aan mos en groene aanslag van algen. Groene aanslag kun je ook verwijderen met een speciale reiniger die je in elk tuincentrum kunt vinden. Heb je oog voor het milieu, kies dan voor een zo milieuvriendelijk mogelijk schoonmaakmiddel. Misschien heb je een hogedrukspuit waar je bijvoorbeeld ook je terras mee reinigt, als de lente weer aanbreekt. Gevelreiniging met een eigen hogedrukspuit is goed mogelijk, maar let wel op. Het komt vaak voor dat je daarmee beschadigingen aan je voegen nog erger maakt. Als je voegen beschadigd raken, dan is de kans op lekkages een stuk groter. Heb je een huis met meerdere verdiepingen, dan is gevelreiniging met de hogedrukspuit minder aantrekkelijk. Je zult een stellage moeten huren om overal bij te kunnen. Eigenlijk is het veel beter om gevelreiniging over te laten aan echte specialisten.

Gevelreiniging op professionele manier

Een professionele gevelreiniger heeft jarenlange ervaring met het schoonmaken van uiteenlopende muren en gevels. Het maakt niet uit of je gevel gemaakt is van bakstenen, natuursteen of deels uit houtwerk bestaat. Een goede gevelreiniger houdt hier rekening mee en heeft alles bij zich om de klus zo snel en zo grondig mogelijk te klaren. Een gevelreiniger doet overigens meer dan alleen maar schoonmaken. Je gevels worden ook nog geïmpregneerd, zodat vuil en andere negatieve invloeden minder kans krijgen om je muren aan te tasten.

Related Posts