Wat hang je aan de muur?

0
Share

Dessins en prints, je vindt ze overal! Anno 2015 is alles te bedrukken en elk ontwerp kan gebruikt worden. Zelfs die van jezelf, als je een beetje handig met de computer bent. De enorme keuze in weeftechnieken en innovatieve materialenzorgen ervoor dat interieurs (en kleding) helemaal naar jouw wensen en identiteit zijn samen te stellen. Je zou er bijna keuzestress van krijgen! Gelukkig zijn er wel wat tips te geven. Die tips heb ik op een rijtje gezet.

Drie oppervlakken

Zie de ruimte waar je nu bent als een doos. Grofweg zijn er dan drie ‘oppervlakken’ om dessins en prints op los te laten; de vloer, de wanden en accessoires. Plafonds zijn bijna altijd in een lichte tint geschilderd. Hoewel plafonds tegenwoordig steeds meer weer een kleur mogen krijgen en een dominantere rol in de styling krijgen, laat ik ze hier even buiten beschouwing.

Tip 1 – Zoek de balans

Tenzij je van hele drukke interieurs houdt, is het verstandig één van de drie oppervlakken rustig en met niet teveel visuele details en kleuren in te richten. Voorbeeld; heb je veel dessins en prints in je accessoires? Dan zijn wanden en vloeren meestal rustiger gestyled. Heb je een mooie witte houten vloer? Dan ligt de nadruk meestal op accessoires. Heb je een lange wand in één kleur? Dan kan een vloerkleed met druk dessin of print de inrichting naar een hoger niveau tillen.

Tip 2 – kleuren bij elkaar houden

Dessins kun je subtiel aanbrengen met kussens en andere accessoires. Om te voorkomen dat het een kermis wordt, pas je de kleuren in de kussens aan op de kleuren die je al gebruikt in je interieur. Of andersom, maar dat is meestal wat duurder. Door je aan een basiskleuren-palet te houden, creëer je eenheid en rust in je interieur.

Tip 3 – Groepeer dessins en prints

Heb je niet een heel groot huis? Een verzameling van dezelfde kleuren of vergelijkbare dessins kan helpen een deel van de kamer af te scheiden. Door kleine ‘eilandjes’ van dezelfde kleur en dessins te maken, lijkt de ruimte groter.

Tip 4 – Verborgen dessins

Een wand met een reliëf, zoals een bakstenen wand, wordt zelf ook een dessin. Ook als de wand in één kleur is geschilderd. De repeterende schaduwen van de bakstenen zorgen voor een herhalend patroon. Hetzelfde geldt voor een wit geschilderde oude houten vloer waarbij de ruimte tussen de vloerplanken voor een herhalend patroon en dus voor hetzelfde effect als een dessin zorgt. Neem deze verborgen ‘dessins’ mee in je beoordeling van het interieur.

Tip 5 – Gebruik één opvallend meubelstuk als startpunt

Heb je geen idee hebt waar je moet beginnen bij de restyling van een interieur? Dan kan het helpen één accessoire of element, zoals een opvallend behang of vloerkleed, als startpunt te nemen. Die ene grote vaas met die opvallende kleur of print kan zoveel aandacht vragen dat de rest eromheen rustiger van kleur moet zijn. Of minder opvallende dessins moet bevatten.

Related Posts