Alles wat je wilt weten over sneeuwkettingen

0
Share

De winter is aantocht en daarmee ook het wintersportseizoen. Om zo veilig mogelijk winterse omstandigheden te kunnen trotseren, is het aan te raden om sneeuwkettingen om de banden te leggen. Maar, hoe werkt dat nu precies met sneeuwkettingen? Je leest er alles over in dit artikel!

Wanneer en hoe rijd je met sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid als je met de auto door besneeuwd gebied rijdt. Je legt de sneeuwkettingen in principe om als je besneeuwd wegdek gaat betreden. Op sommige wegen zijn sneeuwkettingen in de winterperiode zelfs verplicht. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord met daarop een autowiel met sneeuwketting eromheen. Zorg ervoor dat je de sneeuwkettingen tijdig omlegt, bij voorkeur vóórdat je hevige sneeuw trotseert. De wielkast moet namelijk volledig sneeuwvrij zijn om sneeuwkettingen om te kunnen leggen.

Als je met sneeuwkettingen rijdt, dien je je snelheid aan te passen. Je dient je te houden aan de snelheidsregels die gelden op de weg waarop je rijdt, maar bent ook gebonden aan de maximale snelheid die de sneeuwkettingen aankunnen. Deze snelheid vind je in de gebruiksaanwijzing van de sneeuwkettingen.

Wat moet je voor aankoop van sneeuwkettingen weten?

Sneeuwkettingen worden bevestigd op de wielen van de auto. Om er zeker van te zijn dat je de juiste sneeuwkettingen kopen gaat, dien je enkele dingen te weten over je eigen auto. Deze informatie is terug te vinden in de handleiding van de auto.

  • Bandenmaat: Welke maat hebben de banden van jouw auto? Bijna alle sneeuwketting zijn geschikt voor elke type band en maat.
  • Aandrijving: Vindt de aandrijving plaats door de voorwielen, achterwielen of door alle vier de wielen? Sneeuwkettingen moeten uiteindelijk altijd alleen maar op de wielen die aangedreven worden.
  • Wielkasten: Is er genoeg ruimte voor de sneeuwkettingen?

Voor de meeste auto’s volstaan conventionele sneeuwkettingen, deze worden achter het wiel bevestigd. Wanneer een auto (te) weinig ruimte heeft in de wielkast om conventionele sneeuwkettingen achter het wiel te kunnen bevestigen, zijn loopvlaksneeuwkettingen een goed alternatief. Deze sneeuwkettingen worden enkel om het loopvlak van de band gelegd en bevestigd aan de buitenkant van de band. 

Related Posts