Last van zweethanden? Dit moet je weten!

0
Share

Zweethanden, officieel Hyperhidrosis palmaris, is een aandoening waar veel mensen last van hebben. Zweten is heel normaal en heeft zelfs noodzakelijke aspecten. Zonder zweet hebben je handen weinig grip en het zweet zorgt ervoor dat je huid gezond blijft. Deze zweetklieren kunnen ook té hard werken. Dan is er sprake van overmatig zweten. Alles over overmatig zweten handen lees je hier!

Wat is overmatig zweten?

Zoals hiervoor aangegeven, ga je overmatig zweten wanneer je zweetklieren te hard werken. Dit kan erg ongemakkelijk voelen, vooral bij de handen. Hier valt het namelijk meteen op. Je handen regelmatig wassen en hygiënische doekjes gebruiken kunnen hiervoor al een tijdelijke oplossing zijn. Op deze manier kun je je handen op elk gewenst moment reinigen en drogen.

Je voeding kan de zweetproductie versterken. Het drinken van alcohol en cafeïne, roken van sigaretten en het eten van kruidig en pittig eten kan er allemaal voor zorgen dat je extra gaat zweten.

Stress

Niet alleen je voeding versterkt je zweetproductie. Ook stressvolle situaties zorgen hiervoor. Een belangrijke presentatie of een sollicitatie zijn voorbeelden van situaties wanneer mensen meer last hebben van zweethanden. Wanneer je ook last hebt van zweethanden wanneer je niet in zo’n situatie zit, kun je je laten behandelen.

Welke behandeling voor zweethanden is er?

Wanneer er geen logische verklaring is voor het overmatig zweten en je dus niet in een stressvolle situatie zit of kruidig gegeten hebt, kun je een afspraak maken bij de dermatoloog. Bij dermatoloog Marco van Coevorden kun je terecht voor twee behandelingen. Een botox behandeling en een miraDry-behandeling.

Botox behandeling

Botox-injecties schakelen de zweetklieren in je handen uit. Op deze manier wordt de zweetproductie gestopt en heb je dus geen last meer van zweethanden. Binnen twee weken is er al resultaat te zien. Nadeel is wel dat deze injecties de zweetklieren niet definitief kunnen uitschakelen. Na 3 tot 6 maanden geven de injecties geen resultaat meer en komt de zweetproductie weer terug.

MiraDry-behandeling

Een tweede optie is een miraDry-behandeling. Dit is een operatieve ingreep waarbij de zenuwbanen in uw handen onderbroken worden. Deze zenuwbanen stimuleren de zweetklieren. Wanneer de zenuwbanen onderbroken worden, worden de zweetklieren niet meer gestimuleerd en stopt de zweetproductie. Je kunt een afspraak maken bij de dermatoloog om te bekijken welke behandeling het beste past bij jouw situatie.

Related Posts