Fotograferen van dieren doe je met verstand

0
Share

In Indonesië, op het eiland Sumatra ligt het Gunung Leuser Park, een reservaat voor oerang oetangs. Verweesde of gewond geraakte oerang oetangs worden daar opgevangen en weer geresocialiseerd, zodat ze zich weer in de vrije natuur kunnen redden.

Om die opvang betaalbaar te houden kunnen toeristen twee keer per dag een soort platform bezoeken, waar de apen gevoerd worden. Dat wil zeggen als er apen zijn die trek hebben in een lekkere tros bananen, terwijl al die toeschouwers op hun vingers kijken.

Van tevoren word je heel duidelijk gemaakt dat je tenminste 6 meter van de oerang oetangs weg moet blijven om ervoor te zorgen dat zij geen bacteriën en ziektes van ons krijgen en andersom. Ook wanneer je de dieren fotograferen wil. Logisch verhaal zou je zeggen, maar niet voor alle toeristen met een camera in hun vingers.

Na de ‘voorstelling’ bij het platform, gaan we met een gids de jungle in waar we de apen wel hoorden krijsen, maar niet te zien kreeg. De gids was daar niet zo rouwig om. Hij was de week daarvoor door een van de meest dominante vrouwtjesaap (Mina) in zijn been gebeten en die wond zag er behoorlijk serieus uit.

Dieren fotograferen

Ineens kregen we een groep toeristen in het vizier, die met hun gids een oerang oetang vrouwtje, dat een jong bij zich had, aan het fotograferen was. De aap hing op ongeveer 2 meter in een boom en de toeristen wilden per se met die aap op de foto. Dus wat krijg je dan: een toerist net voor die boom (en echt geen 6 meter afstand bewaren) en een toerist met een camera ervoor, En dan het liefst nog flitsen. De aap deed niets…

Op een heel slim gekozen moment greep de aap de pols van de man, die net aan de beurt was voor zijn ultieme fotosessie met aap in boom. En die oerang oetang liet niet los. Wat de gids ook deed. Op een gegeven moment kreeg de aap wat hij hebben wilde: zijn bananen.

Je leert apen verkeerde dingen

Dieren fotograferen is leuk, maar die aap leert door het stomme gedrag van de mensen dat hij zijn bananen kan krijgen als hij een toerist bij zijn kladden grijpt. Is niet de bedoeling. Bovendien heb je toch wel eens van een telelens gehoord ? Zo wie zo de betere keuze wanneer je dieren wil fotograferen zodat het er nog een beetje natuurlijk uitziet.

Desnoods haal je die aap op je PC in je Photoshopprogramma naar voren. Maar ga er in hemelsnaam niet met je rug naar toe staan. Het blijven wilde dieren!

Fotograferen van wilde dieren

Het fotograferen van wilde dieren is iets wat op veel toeristen hun verlanglijstje staat. The Big Five hoor je dan al snel voorbij komen. Hoewel fotografie duidelijk mijn passie is, probeer ik de dieren in een natuurlijk omgeving te fotograferen en niet gelokt met een trosje bananen. Je krijgt op deze manier vast niet zoveel beesten op de foto, maar je moet er dan maar iets meer je best voor doen. De afspraken die gemaakt worden, moet je ook respecteren voor je eigen veiligheid en voor de veiligheid van de dieren. Wanneer je dan je mooie foto hebt, is het iets meer voor je dan je portret met een hardboard Elvis of Marilyn met een omhoog geblazen jurk, zelfs als hij niet helemaal scherp is.

Related Posts