Een huis van steen of hout?

0
Share

Bij het bouwen van een huis is het natuurlijk belangrijk om te kijken welk materiaal u gaat gebruiken. Vaak is hierin de vraag of u hout of steen gaat gebruiken, beide hebben hun voor en nadelen, meestal liggen deze voor of nadelen redelijk voor de hand. Toch willen we u graag beter informeren wat de voor en nadelen zijn van deze materialen.

Het gebruik van hout

Zoals u weet werken wij met hout, Maestro ontwikkeld verschillende soorten houten huizen. Denk hierbij aan vakantiehuisjes, Kantoortjes, tuinhuisjes & blokhutten. Aangezien wij veel gebruik maken van hout zijn wij ook erg geïnteresseerd naar de conditie van het hout en de voor en nadelen die hout biedt in de bouw. Een groot voordeel aan hout is de mogelijkheid van bewerken. Hout is een makkelijk te bewerken materiaal hierdoor is het ideaal voor de bouw. U kunt gemakkelijk en snel een bewerking toepassen om vervolgens verder te gaan met de bouw. Kijk op de site: maestrotuinhuizen.nl voor meer informatie hierover.

Gewicht

Hout is vergeleken met andere materialen erg licht. Dit is een groot voordeel bij het transporteren, maar ook bij het installeren op de werkplaats. Door het lage gewicht kunnen we vaak meer materiaal in 1 keer verplaatsen. Een nadeel van hout is natuurlijk de ontbossing, jaarlijks worden de bossen van de wereld kleiner en kleiner. Dit gaan wij tegen door samen te werken met hout boeren die ervoor zorgen dat er jaarlijks genoeg bomen geplant worden. Een ander nadeel aan hout zijn dieren. Er leeft natuurlijk van alles in hout, denk hierbij aan insecten. In de bouw wordt het hout goed behandeld waardoor het minder aantrekkelijk is voor insecten, echter kunnen we nooit alles tegenhouden.

Voordelen en nadelen van steen

Als we dan naar steen als bouwmateriaal kijken zien we het probleem van ongedierte en insecten niet terug en is het zelfs een voordeel. Stenen huizen trekken minder insecten aan, echter creëren stenen muren vaak een ideale weg voor muizen. Steen is van nature zwaarder als hout. Hierdoor is transport lastiger en wordt vaak voor transport al bewerkt naar behoren. Zo wordt er veel ruimte bespaard in de vrachtwagens maar kan het niet compenseren met hout. In tegenstelling tot hout is steen er in overmaat. Er wordt volop steen uit de grond gehaald hier worden vervolgens bakstenen van gemaakt die dan weer gebruikt worden in de bouw. Gezien steen een zwaarder bouwmateriaal is kan het niet gebruikt worden voor een dak. Vaak wordt hier gekozen voor een houten dak omdat dit minder weegt en vaak langer intact blijft. Een ander nadeel aan steen is uw gezondheid. Het is bewezen uit testen dat mensen die wonen in een stenen huis vaak minder lekker in hun vel zitten en meer gezondheidsproblemen hebben als mensen die in een houten huis wonen. Door de kille sfeer die steen kan maken mist u snel de warmte in huis. Ook is steen lastiger te bewerken als hout. Even snel een gaatje boren of een stuk verwijderen gaat al snel een stukje lastiger als bij een woning van hout. Daarnaast is steen wel aanzienlijk sterker als hout.

Related Posts