Heeft de radiator toekomst?

0
Share

Gaat de radiator verdwijnen als we van het gas afgaan? In 2050 wordt de gaskraan dichtgedraaid. Alhoewel het pas 2021 is, zal het een behoorlijke klus zijn om alle woningen gasloos te verwarmen en te voorzien van warm water.

Milieuwinst

Afstappen van gas betekent geen gebruik maken van fossiele brandstof. Dit levert belangrijke milieuwinst op. Bij het opwekken van gas komt namelijk veel CO2 vrij. In Nederland gebruiken we jaarlijks 10,5 miljard kuub wat gemiddeld 1500 m3 gas is per huishouden. Het merendeel is bestemd voor het verwarmen van de woning waarvan 80 procent wordt gebruikt in de wintermaanden.

Nul op de meter

Nieuwbouwwoningen worden voortaan opgeleverd met nul op de meter. Gebruik wordt gemaakt van een elektrische warmtepomp die de warmte uit de lucht of de grond haalt. Zonnepanelen moeten zorgen voor de benodigde elektriciteit. Woningen zijn optimaal voorzien van isolatie. Een warmtepomp vereist op elke verdieping vloerverwarming of laagtemperatuur radiatoren. Deze radiatoren bevatten minder water en zijn dikwijls voorzien van een ventilator. De warmteafgifte wordt dan sneller verspreid.

Hybride warmtepomp

Bij bestaande woningen wordt veel gebruik gemaakt van een hybride elektrische warmtepomp. De warmtepomp wordt dan gekoppeld aan de bestaande cv-installatie. De meeste warmte wordt geleverd door de warmtepomp waarbij de cv-ketel de piekmomenten opvangt. Ook dit systeem vereist bij voorkeur vloerverwarming en aangepaste LT-radiatoren.

Lage temperatuur verwarming

De transitie zal gelijkmatig gaan, maar de focus is op energieneutraal verwarmen volgens een lage temperatuur verwarmingssysteem. Verwarmingselementen voor LTV moeten een groot oppervlak hebben, zodat er genoeg warmte aan de lucht kan worden afgegeven, zoals de Thermrad Verti Compact. De serie Thermrad Vertical Plateau is door zijn hoge warmteafgifte uitstekend toepasbaar.

Bij een warmtepomp wordt de meeste energie bespaard doordat elektriciteit wordt gebruikt om warmte op te wekken in plaats van gas. In combinatie met een LTV-systeem wordt zo’n 15 procent bespaard. Om te besparen met een lage temperatuurverwarming is een goede isolatie van de woning noodzakelijk.

Related Posts