Marrakesh, stad die fotografen wantrouwt

0
Share

MarrakechEen belangrijke gebeurtenis voor de fotografie of niet? Het nieuwe Marrakesh Museum voor Fotografie en Visuele Kunsten ( MMPVA ) is up and running.

Fotografie passie

Een van mijn passies is fotografie en in dit artikel hebben we het over de plek met vele gezichten en daarom heel interessant voor fotografen.

Misschien is open een te groot woord het museum heeft op het moment nog geen permanent gebouw, nog geen uitgebreide staf alleen directeur David Knaus is benoemd.
Het wordt tijdelijk gehuisvest in het historische paleis El Badi, in het centrum van Marrakech, terwijl zijn permanent huisvesting wordt gebouwd. Britse architect David Chipperfield heeft plannen voorbereid voor een enorme en spectaculaire gebouw aan de rand van Marrakesh. Over twee jaar wordt ’s werelds grootste fotografie museum geopend.

Marrakesh: de stad die fotografen wantrouwt

Als onderdeel van de voorbereidingen, brachten vijf Magnum fotografen acht dagen door met het documenteren van het leven in de Marokkaanse stad. Zoals een van de fotografen Sean O’Hagan ontdekte, blijkt hun project al snel te provoceren.

Mensen van wie de foto genomen wordt zijn bang hoe het zal worden gebruikt zal worden.

De Engels fotograaf Mark Power is rustig, bescheiden en een beetje verlegen, vertelt wat er gebeurde toen hij ging fotograferen in de straten van Marrakesh met zijn Amerikaanse collega Jim Goldberg. Om diverse redenen willen veel mensen hier niet gefotografeerd worden. Ze maken dat ook duidelijk. Mark heeft de neiging om van een afstand de situatie te observeren en vast te leggen Jim heeft een andere benadering en maakt een directer contact met de mensen. Het verschil tussen proberen onzichtbaar te blijven en midden tussen de mensen zijn. Jim is snel de wanhoop nabij als dichtbij plotseling een man in beeld verschijnt en zegt :’No Stop Mijn paard wil niet gefotografeerd worden !’.

Nu is het niet vreemd dat wanneer je in een andere cultuur je aan het fotograferen gaat er anders gereageerd wordt. Wanneer mensen al aan gaan geven dat zij weten dat hun paard niet gefotografeerd wil worden geeft dat eerder de wat overspannen situatie aan.

De vijf fotografen van Magnum leefden samen in twee naburige riads in de medina met de oorspronkelijke bedoeling van het creëren van een zich ontwikkelende tentoonstelling en ze maakte het werk. Er was veel late-night drinken , praten en wederzijdse steun. Ten minste twee van hen, Goldberg en Meiselas, had mini crises van vertrouwen in een stad waar, om verschillende redenen – het massatoerisme, inbraak , culturele verschillen – mensen niet willen worden gefotografeerd.
MMPVA-2Marrakesh Museum voor Fotografie en Beeldende Kunst (MMPVA)

Het museum isgeopend in 2016, isde grootste ruimte voor fotografie zijn voor de visuele media in de wereld. Het museum is een statement dat men iets wil met de visuele media zoals fotografie. David Knaus, de uitbundige directeur van de MMPVA zei over het project van de Magnumfotografen: ” Het portret van Marrakesh project is een echt avontuur dat zwaar op keer was geweest , maar gegenereerd enkele ongelooflijke werk van de fotografen”.

Marokko is een ongelooflijk levendig en complex land en het museum zal dat weerspiegelen aldus David Knaus. Het museum zal veel werk naar Marrakesh brengen voor een deel ook controversieel of althans controversieel voor het land. Hoe gaat men daar mee om? Hopelijk beter dan met de internationaal gerenommeerde fotografen die er geprobeerd hebben hun project te realiseren.

De toekomst zal het leren of het behalve een groot ook een belangrijk centrum voor de fotografie en de visuele media zal worden.

Related Posts