Trendkleuren en kleurvoorspellingen voor 2021

0
Share

We zijn inmiddels 2021 binnengedrongen na een bizar 2020. En de grootste verf- en coatingsproducent in de Verenigde Staten, Sherwin Williams, heeft al enige tijd de ‘Color Forecast 2021’ uitgegeven, verdeeld over vier hoofdcategorieën.

Hoewel ze dat elk jaar doen, neem ik persoonlijk dit soort voorspellingen altijd met een flinke korrel zout. Niet alleen is de populairiteit van een kleur gebonden aan culturen en regio’s, halverwege een jaar kan de introductie van een nieuwe  collectie of innovatief product door een toonaangevend merk veel invloed hebben op de publieke mening over kleur.

Toch is het leuk om te lezen. Prik door het wollige taalgebruik heen en je ziet nu al de voortekenen van deze ‘trends’ in 2021.

Pura Vida

Deze kleurcategorie bevat elementen die ons eraan te herinneren om goed te leven en vooral in goede gezondheid. Deze elementen zijn van vitaal belang in interieurs om tot rust te komen. Natuurlijke materialen worden gebruikt. Al dan niet bewerkt of puur. Denk aan tinten als oude albast, marmer, warme grijzen neigend naar kaki en warme meer neutrale tinten. Nieuw therapieën en holistische massage baden trekken ons richting de kleuren van zand. We laten de recessie achter ons, hongerig naar een nieuwe orde, klaar om de geest te voeden, herinneringen te maken en te genieten van het moment. Het pure leven.

Mas Amor Por Favor

Betekenisvolle verandering begint lokaal. We herontdekken intieme sociale gelegenheden als tuinfeesten en trouwerijen buiten maar mogen ook genieten van champagne-torens en vintage bloemmotieven. Families en de onderlinge band worden weer belangrijker. Dit kleurenpalet verbindt meerdere generaties. Ontstuimig groen met brutaal roze en een flower power die tegelijk net zo modern zijn als vintage.

Nouveau Narrative

Onze nieuwste industriële revolutie mag dan het speelveld zijn van kleine partijen en achterkamers maar de lange adem en duurzaamheid staan hoog in het vaandel. Authentieke machines uit de 20ste eeuw worden afgestoft en opnieuw afgesteld. In de vorm van de Maker Movement komt het produceren en maken weer terug. Terugkijkend naar het verleden zoeken we inspiratie voor de toekomst. Dromers én doeners creëren een nieuwe esthetiek; in de vorm van een collage van de pagina’s van geschiedenisboeken. Denk aan ruige vastberadenheid, olijf en denim, donkere wol en koperen knopen glinsterend in het zonlicht.

Trajectory

De snelheid waarmee de technologie zich ontwikkeld, verwonderd ons. De grenzen tussen kunst, wetenschap en commercie vervagen door steeds krachtiger wordende computers en de mogelijkheden van extreme materialen. Augmented Reality, 3D printers, drones en interactieve interieurs die zich aanpassen aan ons lichaam. Apps en sensoren maken dat alledaagse klusjes bijna moeiteloos gedaan kunnen worden. De toekomst is nu. Met ijzig blauw, glinsterend tin, verfijnde pruimen en andere betoverende tinten, in een hoogglans afwerking.

Conclusie

Noem mij een scepticus. Maar door opdeling in categorieën kun je zo’n beetje het volledige kleurgamma toewijzen aan elk gewenste categorie. Geef de categorie een abstracte naam en je bent klaar. Bovendien kun je, door de hoofdlijnen van de trends in 2020 onder de loep te nemen, sowieso al een behoorlijk acurate voorspelling voor 2021 doen. Trends en kleurvoorkeuren veranderen immers niet plotseling op 1 januari. Uit de wollige teksten kun je wél een mooie beschrijving van de tijdgeest halen. En die, met wat creativiteit en fantasie, doorvertalen naar eigentijdse interieurs en mooie nieuwe producten. Oh en de foto’s zijn wel supermooi gestyled!

Related Posts