Voeg KURK toe aan je interieur in 2021

0
Share

Misschien herinner jij het je nog. Misschien ook niet, maar in de jaren 80 was kurk erg populair in het interieur. In mijn kamer bijvoorbeeld lagen er vloertegels van kurk. Tot een paar jaar geleden was kurk echter nog volledig passé in interieurs maar door nieuwe en verbeterde manieren van produceren en bewerken, is het zachte en praktische materiaal aan een zekere terugkomst bezig. Die herontdekking van kurk in interieur is niet verwonderlijk. Hieronder zetten we tien goede redenen voor een herontdekking van kurk op een rij.

Reden 1 – Kurk is 100% natuur

Kurk wordt gemaakt van de bast van de kurkeik. Deze unieke boom groeit al eeuwen in Zuid-Europa en Noord-Afrika en er worden geen levende bomen gekapt. De kurkeikwouden rond het Middellandse Zeegebied vormen een, voor de wereld, uniek ecosysteem. Kurkeiken fungeren als een natuurlijke remedie tegen woestijnen, ze beschermen de biodiversiteit en houden CO2 vast die anders zou bijdragen tot opwarming van de aarde.

Reden 2 – Kurk is veelzijdig

Het oubollige bruine imago van kurk heeft inmiddels plaats gemaakt voor een ruime keuze in eigentijdse ontwerpen. Zo zijn kurkvloeren en -wanden er in allerlei stijlen, kleuren, structuren, dessins, afmetingen en afwerkingen. Van sober strak tot rijkelijk gedetailleerd. Van grote kurktegels tot smalle parketstroken. Kurk als duurzame en eigentijdse bekleding leent zich bovendien voor elke ruimte in huis.

Reden 3 – Kurk is uiterst comfortabel

De celstructuur van kurk is vergelijkbaar met die van een honingraat. Zowel de cellen als de ruimtes ertussen zijn gevuld met een vluchtige stof die op lucht lijkt. Daarnaast bestaat elke kubieke centimeter kurk uit wel 40 miljoen cellen! Dit maakt kurk bijzonder sterk en veerkrachtig. Er is tot op de dag van vandaag dan ook nog geen technologisch alternatief gevonden voor dit natuurproduct. Kurk keert ook altijd naar zijn oorspronkelijke vorm terug. Hierdoor absorbeert het uitstekend schokken waardoor het erg geschikt is voor drukverlichting van voeten, benen, gewrichten en rug.

Reden 4 – Kurk belast minder het milieu

Elke negen jaar wordt de kurkeik ontschorst. De kurkeik is de enige boom ter wereld waarvan de schors zichzelf na elke oogst kan regenereren. Dat ontschorsen is een kunst op zich en is niet nadelig voor de groei van de boom. Die kennis en ervaring wordt van generatie op generatie doorgegeven. Niet alleen is kurk 100% natuurlijk, het pure materiaal is ook nog eens volledig recyclebaar waardoor kurk feitelijk  geen afval kent. De schors van de kurkeik wordt voor 100% gebruikt. Niet alleen voor vloeren, wanden en voor de bekende kurken in flessen maar ook voor duizend-en-één niet-alledaagse toepassingen zoals schoenen, stoelen, muziekinstrumenten of zelfs ruimtevaartmateriaal.

Reden 5 – Kurk is warm

Isolatie met kurkschors is één van de oudste isolatiemethoden. Dankzij de unieke, met lucht gevulde celstructuur, nemen kurkkorrels de omgevingswarmte op en houden die warmte lang vast. Kurk wordt daarom bij allerlei gelegenheden ingezet vanwege zijn uitstekende thermische isolatie. Ter illustratie: één millimeter kwaliteitskurk heeft dezelfde isolatiewaarde als vier centimeter beton. Met kurkvloeren of -wanden in huis bespaar je daarom flink op verwarmingskosten.

Reden 6 – Kurk is duurzaam 

De unieke celstructuur zorgt niet alleen voor isolerende eigenschappen. De slijtvaste toplaag zorgt er ook voor dat kurk tegen een stootje kan. Dat maakt kurk bijzonder duurzaam en dat vertaalt zich weer in vloeren en wanden voor het leven. De uitzonderlijke kwaliteiten van kurk maken het materiaal geschikt voor de meest veeleisende en technisch hoogstaande toepassingen. Wist je dat kurk wordt gebruikt voor automotoren, dammechanismen, start- en landings-banen voor vliegtuigen en zelfs warmte-isolatie in ruimtesondes?

Reden 7 – Kurk is geluiddempend

Kurk is ook een prima geluidsdemper. De 40 miljoen cellen per kubieke centimeter kurk zorgen ervoor dat geluidsgolven worden opgenomen in plaats van weerkaatst. Loopgeluiden worden daardoor sterk afgezwakt en trillingen worden goed geabsorbeerd. Het maakt kurk ideaal voor kinderkamers, studeerkamers of slaapkamers.

Reden 8 – Kurk is waterbesteding

Kurk is van nature waterafstotend. Het leent zich daarom perfect voor vochtige ruimtes zoals de keuken, badkamer of zelfs doucheruimte. Bovendien kunnen de wanden en vloeren worden beschermd met een speciaal vernis.

Reden 9 – Kurk is anti-statisch en anti-allergisch

De anti-statische en vuilafstotende toplaag geeft stof, bacteriën, schimmel en huismijt geen kans. Dat is goed nieuws voor wie last heeft van allergieën, astma of een andere aandoening van de luchtwegen. Het maakt kurkvloeren hygiënisch en dragen zo bij tot een gezonder leefklimaat.

Reden 10 – Kurk is makkelijk te onderhouden

Onze laatste maar zeker niet de minste reden om weer voor kurk te kiezen, is het gemak in onderhoud. Even met de stofzuiger erover of een uitgewrongen dweil en je kurkvloer is snel weer stralend schoon. Behandeling met specifieke schoonmaakmiddelen of beschermproducten is op zich niet nodig maar wel aangeraden voor een nog langere levensduur, zeker bij intensieve belasting. Voor hardnekkige vlekken bestaan er speciale onderhoudsproducten.

Related Posts